‘Met hart en ziel geschreven. Ontroerende ontboezemingen!' Jan Siebelink
Ooit vocht de Poolse Myron Kaminski bij het Geallieerde Bevrijdingsleger. Na de oorlog werkt hij voor een geheim secretariaat van het Vaticaan, waar hij op duistere zaken stuit die alles te maken hebben met zijn eigen ontwrichte jeugd. Hij wordt Nederlander en vergaart een vermogen waarmee hij een unieke verzameling oldtimers aanlegt.
In het zicht van de dood voelt hij spijt en een intens verlangen naar de prachtige vrouwen die hij in zijn wilde jaren heeft bemind. Hij spoort zijn onwettige nazaten op en schenkt hun zeven topstukken uit zijn collectie. In zeven prikkelende bekentenissen neemt hij ons mee in zijn bewogen, amoureuze bestaan.
Vrachtbrief is een wervelende roman over een bandeloze charmeur die zijn leven lang de grenzen van het toelaatbare heeft opgezocht.
Miriam Guensberg heeft zich opnieuw laten inspireren door de geschiedenis van haar Pools-joodse vader. Vrachtbrief borduurt voort op thema’s die ook in haar eerdere romans Poolse tranen en Ooit te vinden zijn; ditmaal is het een bevlogen oldtimerverzamelaar die op levendige toon zijn levensverhaal vertelt.
Voor de muziek uit de roman, achtergronden en leesclubvragen en/of technische informatie over de oldtimers: ga naar www.vrachtbrief-roman.com
Nominatie WIZO Literatuurprijs voor Vrachtbrief
De roman Vrachtbrief van Miriam Guensberg is genomineerd voor de WIZO Literatuurprijs 2020. Winnaar van de editie 2019 was Meir Shalev. Andere genomineerden zijn o.a. Robert Vuijsje, András Forgách en Chloe Benjamin. De winnaar zal in november 2020 worden bekendgemaakt.
Recensies
Paul van Riel over Vrachtbrief
boekentip; roman "Vrachtbrief" van Miriam Guensberg
Geweldig epos over kind zijn, man zijn, geliefde zijn, ouder zijn. En van alle emoties die het hele leven daarbij losmaken. En dat, nu rond D-day, tegen de achtergrond van wereldoorlog 2. Tot tranen geroerd.
Deels feest van herkenning maar dat alleen voor intimie......
Dank aan de schrijfster.
Vrachtbrief van Miriam Guensberg is een rijke roman die grote thema’s niet uit de weg gaat
'Dames met honingblonde haren en romige borsten'
Lees de recensie van Janet Luis in het NRC
Recensie van Guy Doms op Hebban
Luisterfragment recensie Vrachtbrief door Hein van Kemenade
derecensie.nl Waardering: ★★★★☆ 31 maart 2019
Allesoverboekenenschrijvers.nl Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitstekend) 29 maart 2019
Een schurk om van te houden. Waar je het hele boek door nieuwsgierig naar blijft.
Hebban door 'Boeken met een ster' 28 maart 2019
Soms krijg je van lezers van die prachtige mails die je blij en verlegen maken, dit is er zo een, met toestemming van de schrijver plaats ik hem op mijn website.
Gisteravond bereikte ik het einde van 'Vrachtbrief'. Ik wil je complimenteren met het literaire kunstwerk dat je hebt geschreven. Als ik zoek naar woorden om mijn waardering uit te drukken besef ik, dat het je wellicht in bescheidenheid brengt tot de verzuchting – ach je moest eens weten ... Het vervlechten van alle persoonlijke en historische elementen, de psychologie en de beschouwende tussenzinnen – mag ik het filosofie noemen? – ik zie een mogelijkheid om al die niveau's te kwalificeren als verpletterend goed, en met veel mededogen gecomponeerd. Ook wat de taal betreft – foutloos!
Het is een raar toeval, dat gisteravond mijn ega thuiskwam na de filmhuis film voorstelling 'Cold War' van Pawlikowski – de Poolse regisseur, vandaag een column van Max Pam in de Volkskrant de recente rel Polen-Israël belicht, enmorgen het Vaticaan zich buigt over de troebelen rond vroeger misbruik door RK-geestelijken. Hoe dan ook, je boek is een geslaagde, gevoelige beschrijving van veel - zonder overbodige tierlantijnen en opsmuk.
'Guensberg weet in deze roman veel onderwerpen op een kunstige manier te vervlechten: De onderdrukking van Polen in de Tweede Wereldoorlog, hun rol bij de bevrijding van West-Europa, hoe de soldaten niet meer terug konden maar ook misbruik in de katholieke kerk en de doofpot cultuur.' Polen in beeld
'Ze vertelt met veel vertelplezier en vloeiend en zelfverzekerd haar verhaal. Interessante thematiek ook, de geschiedenis van haar Pools-Joodse vader." Susan Smit
'En zo verbindt de auteur tragiek en humor, waarbij de nadruk op de humor ligt. Vooral leuk om te lezen, maar toch schuurt het bij mij een beetje. Desalniettemin heb ik van dit boek genoten.' Adrianus Leeskost
Interviews
16 maart 2019 Tubantia