In de pers

Recensies

De pers over de laatste boeken

NRC Handelsblad

‘Achter in Poolse tranen is een ontroerende necrologie opgenomen over Dolek Guensberg, de vader van de schrijfster. […] Ik betrapte me op de gedachte dat ik hier wel meer, misschien wel een heel boek, over had willen lezen.’ Janet Luis

Trouw

‘Voor iedereen het lezen waard. Een liefdevol eerbetoon aan Guensbergs Joods-Poolse vader.’ Monica Soeting

Nederlands Dagblad

‘Een mooie roman over rouw en verlies, wraak en gerechtigheid, hoop en vergeving.’

De Limburger

‘Een ontroerende vader-dochterroman.****’

Zin

‘Een even ontroerende als spannende pageturner geënt op het leven van Guensbergs Pools-Joodse vader.’ 

19 oktober 2023

Artikel de Gelderlander

Miriam Guensberg wilde een opgewekt liefdesverhaal schrijven, maar dat lukte niet.
De vervolging van Joden speelt een rol in vrijwel al haar boeken. Ook in de meest recente roman ‘Hartslag’.
Lees hier het hele artikel

4 mei 2022

Ik mis je – EO

Op 4 mei herdenkt schrijfster Miriam Guensberg haar Pools Joodse vader Dolek Guensberg in een speciale documentaire van het EO programma ‘Ik mis je’. De vader van Miriam was een Poolse, militaire arts die met de Poolse geallieerde troepen vocht voor de bevrijding van Europa. In 1944 kwam hij in Nederland Miriams moeder tegen en bleef hier wonen. Dat zijn ouders op een verschrikkelijke manier zijn omgekomen in Polen, daar heeft hij het nooit over. Tijdens een reis naar Polen ontdekt Miriam wat haar grootouders is overkomen.

30 april 2022

Artikel RTV Oost

Poolse strijders speelden een grote rol bij de bevrijding van Nederland. Toch kreeg hun aandeel in de strijd veel minder aandacht in de geschiedenis dan bijvoorbeeld de Canadezen, Britten en Amerikanen. Een van die Poolse bevrijders was Dolek Guensberg. Zijn dochter Miriam schreef de biografie van deze held zonder vaderland.

Lees hier het hele artikel.

Vrachtbrief

Nominatie WIZO Literatuurprijs

De roman Vrachtbrief van Miriam Guensberg is genomineerd voor de WIZO Literatuurprijs 2020. Winnaar van de editie 2019 was Meir Shalev. Andere genomineerden zijn o.a. Robert Vuijsje, András Forgách en Chloe Benjamin. 

24 november 2019

VPRO Boeken Uitzending

Tjitske Mussche spreekt met Miriam Guensberg over haar nieuwe boek Held zonder Vaderland. Mijn vader: Pools, Joods en bevrijder.

In Held zonder vaderland wordt het leven van de Poolse Jood Dolek Guensberg geschetst, die als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie streed. Bij de bevrijding van Zuid-Nederland ontmoet hij zijn grote liefde. Lees meer.

 

12 november 2019 Breda

Frans Timmermans BNDeStem

Frans Timmermans in Breda: koesteren van haat is niet verdwenen

“De ontsporingen van destijds lijken zo ver weg. Het nie wieder klinkt nog steeds. Maar genocide is niet verdwenen met het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het koesteren van haat is niet verdwenen. Als we iets van de Holocaust willen leren, moeten we niet alleen oog hebben voor hoe het afloopt, maar vooral beseffen hoe het begon.”

Bekijk hier de video

4 november 2019

De Gelderlander

Oosterbeekse schrijfster Mirjam Guensberg eert haar vader, held zonder vaderland

In ongekend korte tijd schreef Miriam Guensberg de biografie van haar vader, een Poolse Jood en bevrijder die arts werd in Twente. Tijdens een reis naar Polen stuitte de Oosterbeekse schrijfster op een dramatisch verhaal over haar grootouders. Lees meer

25 oktober 2019

BNDeStem

Nazaten Poolse bevrijders herdenken hun vaders in Breda

In de Waalse Kerk zijn gisteren de Poolse bevrijders van Breda herdacht door hun nazaten. Ze staken kaarsen aan voor de helden en haalden herinneringen op.

Lees meer

25 oktober 2019

Twente vandaag

Hoe een interview een schrijver op een ander spoor kan zetten. In maart van dit jaar verscheen Vrachtbrief van Miriam Guensberg, een roman deels gebaseerd op het leven van haar vader, Dolek Guensberg. Deze Jood van Poolse komaf zou na de oorlog de eerste anesthesist van Twente worden.

Tijdens het interview hoorde Miriam Guensberg – ze werd geboren in Losser in 1950 – zichzelf zeggen dat ze in dat boek voor het eerst over de moord op haar grootouders kon schrijven. Grootouders, het woord had ze nooit eerder in deze zin gebruikt. ,,Ik heb altijd gezegd: de ouders van mijn vader zijn vermoord”, zei ze.

Lees hier het artikel

2 maart 2019

Trouw opinie

Mijn vader: Pools, Joods én bevrijder
Haar vader zou zich in zijn graf omdraaien bij het horen van uitspraken van Netanyahu dat Polen tijdens de Holocaust met nazi’s samenwerkten, stelt Miriam Guensberg, lezer te Oosterbeek.

Lees hier het artikel

PUBLICITEIT 

Marjo Van Lijssel

+31(0)6 51 15 49 91

info@marjovanlijssel.nl

Marie-Anne van Wijnen 

020 – 379 29 39

publiciteit@uitgeverijdekring.nl

OPTREDENS 

Petra Heuveling Derijks

06 42 40 66 06

info@boekvanatotz.com

CONTACT 

miriamguensberg@hotmail.com

06 51 94 83 33

© Miriam Guensberg 2024