Nieuws

Held zonder vaderland

Held zonder vaderland-Miriam Guensberg

Een intiem eerbetoon aan een Poolse bevrijder

In Held zonder vaderland wordt het leven van de Poolse Jood Dolek Guensberg geschetst, die als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie streed. Bij de bevrijding van Zuid-Nederland ontmoet hij zijn grote liefde. Na de oorlog bouwt hij met haar een nieuw bestaan in Twente op en wordt één van Nederlands eerste anesthesisten.

Over de Holocaust en de oorlog spreekt hij nog zelden. Miriam Guensberg, die meerdere romans over haar Pools-Joodse achtergrond schreef, duikt ditmaal als biografe in het bewogen verleden van haar vader. Ze zoekt in brieven en documenten en reist naar zijn geboortedorp Nowy Targ. Daar doet ze gruwelijke ontdekkingen over het lot van haar familie. Ook belicht ze de miskende rol van de Poolse bevrijders en de tragiek van hun aan Stalin geofferde vaderland.

Dit persoonlijke verhaal over een moedige en veerkrachtige man zal geen lezer onberoerd laten.

De pers over de ‘Poolse romans’

‘Achter in Poolse tranen is een ontroerende necrologie opgenomen over Dolek Guensberg, de vader van de schrijfster. […] Ik betrapte me op de gedachte dat ik hier wel meer, misschien wel een heel boek, over had willen lezen.’ Janet Luis, NRC Handelsblad

‘Voor iedereen het lezen waard. Een liefdevol eerbetoon aan Guensbergs Joods-Poolse vader.’ Monica Soeting, Trouw

‘Een mooie roman over rouw en verlies, wraak en gerechtigheid, hoop en vergeving.’ Nederlands Dagblad

‘Een ontroerende vader-dochterroman.****’ De Limburger

‘Een even ontroerende als spannende pageturner geënt op het leven van Guensbergs Pools-Joodse vader.’ ZIN


 

"Mijn grootouders moesten toekijken hoe alle Joodse inwoners werden doodgeschoten"

donderdag 16 januari 2020, 07:00 uur

De Poolse arts Dolek Guensberg was één van de dappere mannen die geholpen heeft ons land te bevrijden van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dolek was Joods en vocht om zijn familie in Polen te bevrijden, om er aan het eind van de oorlog achter te komen dat dat tevergeefs was. Hij raakte bijna zijn gehele familie kwijt.

Dochter en schrijfster Miriam Guensberg dook in het verleden van haar vader en schreef het boek: Held zonder vaderland. Haar vader praatte niet graag over zijn vermoorde ouders en zijn Joodse roots in Polen, maar Miriam heeft het verhaal toch op papier kunnen zetten en zo geprobeerd hun onbekende verhaal alsnog te vertellen. Ze gaat met presentator Rose Heijnen in gesprek over haar boek.

De playlist van Miriam Guensberg:

Dwa Serduszka - Cold War
Schindler's List - Noa Eyl
Graj skrzypku, graj! - Olga Mieleszczuk
Hebreeuwse melodie - Noa Eyl

Beluister hier de Podcast

Nominatie WIZO Literatuurprijs voor Vrachtbrief

Nominatie WIZO Literatuurprijs voor Vrachtbrief

De roman Vrachtbrief van Miriam Guensberg is genomineerd voor de WIZO Literatuurprijs 2020. Winnaar van de editie 2019 was Meir Shalev. Andere genomineerden zijn o.a. Robert Vuijsje, András Forgách en Chloe Benjamin. De winnaar zal in november 2020 worden bekendgemaakt.

VPRO Boeken Uitzending: zondag 24 november, 11.20 uur, NPO 1


Tjitske Mussche spreekt met Miriam Guensberg over haar nieuwe boek Held zonder VaderlandMijn vader: Pools, Joods en bevrijder.

In Held zonder vaderland wordt het leven van de Poolse Jood Dolek Guensberg geschetst, die als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie streed. Bij de bevrijding van Zuid-Nederland ontmoet hij zijn grote liefde. LEES MEER...

 

 


 

12 november 2019 Frans Timmermans in Breda voor boek over Poolse bevrijder


De Gelderlander 4 november 2019 
Oosterbeekse schrijfster Mirjam Guensberg eert haar vader, held zonder vaderland

In ongekend korte tijd schreef Miriam Guensberg de biografie van haar vader, een Poolse Jood en bevrijder die arts werd in Twente. Tijdens een reis naar Polen stuitte de Oosterbeekse schrijfster op een dramatisch verhaal over haar grootouders. LEES MEER


 

Donderdag 24 oktober 2019 Breda

Frans Timmermans naar Breda voor boek Poolse bevrijder

"Herdenken is essentieel, maar niet voldoende!"

Breda, 21 oktober 2019 - Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, komt op donderdag 24 oktober naar Breda ter ere van 75 jaar Poolse bevrijding. In de Waalse kerk neemt hij het eerste exemplaar in ontvangst van het boek 'Held zonder vaderland' van Miriam Guensberg, dochter van een Poolse bevrijder.

Tijdens de presentatie zijn meer dan 150 familieleden en vrienden van Poolse bevrijders aanwezig. De tragiek en de moed van alle Polen die ons land bevrijdden zal centraal staan.

'Held zonder Vaderland' schetst het verscheurde leven van de Poolse Jood Dolek Guensberg, die als net afgestudeerd arts zijn leven waagde bij de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek. Dolek Guensberg is, net als vele andere Poolse strijders, na de oorlog niet teruggekeerd naar zijn vaderland. Polen werd direct na de oorlog geofferd aan het communistische Rusland. Poolse veteranen die toch terug gingen, werden gezien als landverraders en maar al te vaak gemarteld, verbannen of vermoord.

In Nederland kreeg het Poolse leger ook geen erkenning voor hun grote aandeel bij het bevrijden van ons land. Veel Nederlanders weten nog steeds niet dat het Poolse bevrijdingsleger numeriek de vierde geallieerde macht was. Timmermans heeft zich eerder met succes hard gemaakt voor eerherstel van General Sosabowski en de Poolse parabrigade.

"Herdenken is essentieel, maar niet voldoende", aldus Frans Timmermans. "De enige echte manier om al degenen die vochten en stierven voor onze vrijheid eer aan te doen, is deze nalatenschap te koesteren, te beschermen en te versterken, iedere dag, met elkaar."

Wilt u aanwezig zijn tijdens de presentatie op donderdag 24 oktober 2019 met de heer Frans Timmermans, een interview aanvragen met schrijfster Miriam Guensberg, een review exemplaar ontvangen van het boek 'Held zonder vaderland'? Neem dan contact op met Marjo van Lijssel, 0651154991, M_vlijssel@hetnet.nl. Uitgeverij De Kring.

Woensdag 23 oktober 2019 te gast bij Radio 1

Recensie Held zonder vaderland op Radio Grensgeluiden

Samen met mijn uitgeefster Marie-Anne van Wijnen de 'Held zonder vaderland' laten verschijnen...

Voor pers en media ‘Held zonder vaderland’: 

Marjo van Lijssel 0651154991 M_vlijssel@hetnet.nl

2 maart 2019 opinie Trouw

Haar vader zou zich in zijn graf omdraaien bij het horen van uitspraken van Netanyahu dat Polen tijdens de Holocaust met nazi’s samenwerkten, stelt Miriam Guensberg, lezer te Oosterbeek.

 

Wil je meer horen, lezen en zien van Vrachtbrief?

www.vrachtbrief-roman.com